2012. március 21., szerda

nE0.cRYsis: Agnathia - avagy állkapocs nélküliség

Sziasztok!

Rég volt hasonló témájú cikkünk, ezért sok sok témaötleteim közül most ehhez nyúlok- sajnos időm kevesebb mint az ötleteim!

Egy elég durva és kemény vele született betegségről lesz ma szó, igazából nem ezt a témát szerettem volna, hanem ennek a betegségnek egy másik alfaját- de majd annak is eljön az ideje- szóval ez a betegség eléggé megrázó és felkavaró lesz, hogy gyengébb idegzetű olvasóinkat máris lebeszélném a tovább olvasásától!



Talán emlékeztek még
a nyitott gerincű és agyvelőhiányos cikkeimre
- nos talán ez még durvább!!!
anenchephalia 
 Aki lemaradt- katt IDE


Tehát akinek nem bírja a gyomra vagy az idegrendszere, még gyorsan megnyomhatja a piros X-et a jobb felső sarokban!

Akik pedig itt maradtak velünk, ezek szerint nagyon kíváncsiak és hajthatatlanok- vagy betegesen szeretnek ilyesmiket nézegetni! Nos mindenkinek, aki kíváncsi rá, jöjjön hát a mai témám!


Agnathia 
vagy más néven Otocephalia
 

Nos a csodás wiki megint alakított, soha nem találok rajta semmit, mondjuk nem is számítottam másra :D

A wiki persze nem talált semmit, és a kiadott "keresési javaslat" a következőket eredményezte...
végül is részigazság..

Állkapocs nélküli ilyen csúszó- mászó állatokat meg hal- lényeket, hát köszönöm szépen.

Node, mindegy is..lehet mortem mellett Wikipédiát is kellene szerkesztenem...

Visszatérve a mai témánkhoz, lássuk, ismerjük meg ezt a betegséget!

Nem lehet túl sok képet és információt találni róla neten- talán jobb is ez így?...:(


A betegség halálos, mivel majdnem mindig hiányoznak a légutak. A betegség elsődleges jegyei elég szörnyűek. Elsőként nagyon apró a száj (csupán egy kis nyílás) vagy az állkapocs- de ennek az esélye elég csekély. Általánosságban az állkapocs teljesen hiányzik. A szemek kis méretűek, (de van hogy azok is hiányoznak) a fülek pedig az arc alatt lecsúszva helyezkednek el. lefelé vannak elmozdulva.

 
A betegség alapvetően az idegrendszer hibás fejlődésén alapul, tehát nem fejlődik ki a magzat agya, legfőképpen a kisagy vagy az előagy fejlődésénél léptek föl a problémák. Ezt okozhatja kromoszóma rendellenesség, tehát genetikailag is kialakulhat a betegség, viszont a környezet hatásai is előhozhatják ezt a betegséget-  tehát a nem megfelelő életmód. De ezek csak variánsok- nincs különösebb kialakulási oka a betegségnek!!

De hogy ne csak a kábítószeresek és a rossz környezetben élő felelőtlen anyákra orroljatok meg, bizonyos diéták is kiválthatják a babánál ezt a betegséget! Ez esetben toxinok és folsavak okozzák a velő nem megfelelő kifejlődését...Tehát anyukák- ne diétázzatok- szerintem például sehogy. Akinek ami jól esik, egye meg, hiszen a szervezet csak azt kívánja, amire szüksége van. Szerintem nem kell félni az elhízástól, hisz nem kell diétázni ahhoz, hogy odafigyeljünk az alakra, valamint szülés után érdemes inkább egy kicsit mozogni koplalás helyett.
Nagyon csinos fiatal anyukákat látni manapság, lehet tudatosan is táplálkozni és nem otthon fekve megélni a terhességet. De akik diétába kezdenek- mindenképpen beszéljék ezt meg az orvosaikkal- hogy szükséges-e egyáltalán ilyesmibe fogni állapotosan...ne házi praktikákba kezdjenek, hanem beszéljék meg egy szakértővel!

Ez a betegség az állatvilágban is megtalálható, tehát zsigeri azaz alapvetően fejlődési probléma- mert állatokra nem mondhatjuk, hogy a nem megfelelő életmódjuk miatt alakult ki ez a genetikai mutáció, tehát az orvosok továbbra is fejcsóválva állnak mert nincs különösebb kiváltó és örökletes módja ennek a betegségek.

Tehát csak úgy van.

A betegséget nem csak rendszeres vizsgálatokkal lehet kiszűrni, hanem vannak tünetei is, például a rendkívül nagy mennyiségű magzatvíz. Az anyák legtöbbször elvetélnek ily terhességük alatt, viszont vannak akiknek életben marad a babájuk és a szüléskor halva születnek, vagy pedig közvetlenül az után halnak meg.

 

Egyes babáknak apró szájnyílásuk is lehet és lélegezni is képesek, s halálukat más idegrendszeri rendellenesség okozza. Vagy a minden esetben ezzel járó szív rendellenességek, ugyanis a szív több más szervvel karöltve rosszul fejlődik ki, itt a kamrák méretét is befolyásolja a betegség. Valamint a bordák száma is hiányos, sőt végtag rendellenességek is megfigyelhetőek náluk.

Egyébként ha ikerterhességről beszélnénk, akkor is előfordulhat ez a betegség, hiszen az anyaméhben a két fejlődő szervezet (vagy esetleg több) verseng egymással, tehát egymástól vonnak el tápanyagokat és akár a hely hiánya is okozhatja eme rendellenességet- sőt sziámi ikerterhesség is lehet ez esetben!

 
 
Nagyon sok adat és statisztika, kutatás áll már a tudósok számára készen, szinte minden egyes család közreműködött a további kutatásokban, s a legtöbb esetben a  boncolást is engedélyezték. Hogy a lényeget kiragadjam nektek, a statisztikák szerint nincs különösebb különbség a fiú és leánynemű gyermekek száma között, akik így születnek. Nem minden esetben volt különösebb környezeti hatása a kialakulásban, valamint esélyes, hogy a következő gyermek is ezen betegség elszenvedőjeként foganjon. 

Erről a kislányról nem találtam használható információt, de
valószínűleg ő az egyik túlélője ennek a szörnyű betegségnek.
Látható, hogy mesterségesen lélegeztetik,
nem tudom mennyi lehet/lesz a becsült életkora, de
a szívbetegség ugye az garantált és a megannyi
más szervi elváltozás.
Elég szétszórt és összevissza a cikkem, próbáltam mindenhonnan információkat szerezni nektek mindenféle külföldi orvosi oldalakról. További orvosi szakszavakat és számbeli adatokat nem sorolnék föl nektek, próbáltam a lényeget kiragadni ebből a szörnyű és halálos kimenetelű betegségből.


11 megjegyzés:

  1. Bassza meg a kecske, ez nagyon nem jó O___O

    VálaszTörlés
  2. az amelyiknek 1 nagy szeme van ... nnna az a legdurvább Oo

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nos, az pedig megintcsak egy mellékfaja eme betegségnek, de ide sorolható még. Meglepő módon "cyclopsia" a becses neve- ha szeretnéd, kanyarítok róla egy írást a későbbiekben, felveszem a téma- listámba! :)

      Törlés
  3. Na én ezért se akarok gyereket:S Ez még nekem is durva:/gr..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát azért nem kell attól tartani, hogy minden megfogant gyermek valamilyen betegségben fog szenvedni- persze benne van a pakliban.

      Mint manapság már a legtöbb- így ez is kiszűrhető, bár ez nem mentesíti az anyát vagy a családot az átélt fájdalmak és szenvedések alól..:(

      Azért rengeteg egészséges és normális baba születik, egy bizonyos százalékuk az, amely rendellenességgel kénytelen megszületni- ha megszületik.

      erre van egy csúnya szó is, az evolúciós szelektáció- amikor már a kóros elváltozások már az anyaméhben létrejönnek- persze ezek bizonyára csekélyek, hiszen nap mint nap nyeljük a megszámlálhatatlan mérget vízben, levegőben, ételekben, gyógyszerekben és a sugárzásokról és hullámokról nem is beszéltünk. Vagy pedig az üzleti életben is használatoz a százalékos selejt kifejezés- ami ide úgyszint otromba kifejezés- de a jelentése egyértelmű. Persze mindezek engem sem vigasztalnának ha ilyen gyermekem születne.

      Szerintem nincs amúgy olyan betegség, ami ne lenne durva, főleg ha ilyen apró babákról van szó.

      Törlés
  4. OMG !!!:O...Na erről most eszembe jutott egy másik betegség anno még a tévébe mutatták még a Fókusz című műsorba amikor is az orr és a száj közötti rész nem fejlődik ki persze ott nem ilyen képekkel mutatták ....és ott egy kislányt meg is műtöttek sikeresen .....de már sajnos nem nagyon emlékszem rá mi is volt a betegség neve ...esetleg erről is írhatnátok:)

    E.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves E.!

      Ha jól sejtem, a nyúlszáj lesz az, vagy más néven farkasajkúság...

      Volt már erről cikk, kb 2 éve, itt olvashatod el!

      http://mortemaeternus.blogspot.com/2010/04/neocrysis-freakshow-cheiloschisis.html

      Erre gondoltál?

      Törlés
  5. Én is beleesek azok közé, aki a gyengeidegzetű kategóriába kényszerül (még mindig úgy tűnik...). Számomra az emberi test legyen "működőképes" állapotban és ne hiányozzanak róla "alkatrészek", ne kelljen "belepiszkálni" se "belenézni". Még mindig nehezen fogadom el, hogy ez csak egy múló, közvetítő, "szerkezet". Egy avatar...
    "kamupók"

    VálaszTörlés
  6. Eszméletlenül groteszk, hogy a fülek így lecsúsznak. A cyclopsiás beteg babáról a kép meg tényleg félelmetes és szánalomkeltő. :( Én is örülnék, ha írnál róla külön.

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: