2012. március 12., hétfő

Káin: Freakshow és a Sztahanovista mozgalom


Üdv mindenki!

Nos sosem mélyedtem bele a történelembe de viszont van ami nagyon felkeltette az érdeklődésemet és ez nem más mint a sztahanovista mozgalom :D. Elvileg Sztahanov egy este alatt kibányászott nem tudom hány vagon szenet, az a lényeg hogy jó sokat (mindezt egymaga), majd ezzel beetették a népet hogy dolgozzanak mint a güzü. :D Számomra nem tisztázott hogy Sztahanov tényleg létezett-e , vagy hogy kibányászta a sok-sok szenet, sőt nem tudom hogy ezt most valami propaganda vagy valóban megtörtént eset (van egy tippem XD) , na ennek szeretnék ma utána nézni :D.



A Sztahanovista mozgalom

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSoPAdKiZtN38ucJrtPT5JlHp_5TQjz7rZSTQpWSy2OG6CA8HU12Tg29WW7pg

Nos a Sztahanovista mozgalom a Wikipédia szerint Alekszej Grigorjevics Sztahanov -ra épül ami egész Szovjetuniót munkavégzési lázban égette :D . A tömegmozgalom célja a szocialista munkaverseny létrehozása volt, a munkások kezdeményezésének törekvését is elő akarták segíteni, de lényegében a teljesítmény fokozás volt a cél :D.

Nos mint mondottam volt Sztahanov élő ember volt (vagyis nagyon ezt bizonyítja minden, hogy tényleg létezett :DDD) aki a Donyec-medence tárnáját vájta és pontosan: 1935 Augusztus 30-ról 31-re virradó éjszakai műszakban ~dobpergés~ 5 ÓRA 45 PERC ALATT 104 TONNA SZENET BÁNYÁSZOTT KI. Igen. 104 tonna szenet!!!


A mozgalmat a Szovjetek komcsi pártja használta propagandaként, az elképzelésük az volt, hogy a munkások hősi munkával teljesítsék túl magukat, ergo beadták ezt a mesét ami a munkásokat bizonyítási kényszerre sarkallta sőt maguk akarták ezt csinálni mert azt hiszem még díjakat is osztottak nekik. :D De mivel elterjedt volt a mese az volt benne szép hogy a munkaadók iszonyatosan súlyos dolgokat vártak el a munkásoktól amit nekik meg KELLETT csinálni.

1935-ben Novemberben volt az első sztahanovista kongresszus, ahol megbeszélték a terveket hogyan dolgoztassák halálra a nyomorult embereket. 38-ban már kitüntetéseket is osztogattak az embereknek a hősi munkáért :D. Hogy-hogy nem a mozgalom több mint 8000 tagjának volt már ilyenje. Érdekesség, hogy egy professzor kivizsgált pár tagot és kijelentette erősen lehet mérni a mozgalom tagjainak idegi károsodását így pár nappal rá eltűnt. :D

http://m.blog.hu/sz/sztahanov/image/0512/statime.jpg

Tehát ki a sztahanovista? Az aki jóval többet dolgozik mint az elvárható mennyiség. Ezt ki is használták a normák aránytalan emelésére a munkaadók. Az emberek akik megnyertek a címet majdnem mind rokkantnyugdíjasként haltak meg.

-Pár magyar sztahanovista:

-Albert Ferenc
-Bali Sándor
-Kalmár Pál


http://onagy.nolblog.hu/files/2011/11/7Sztahanov.jpg

Nos most hogy nagy vonalakban vázoltam ezt a szart , már csak az a kérdés Sztahanov valóban létezett-e? Igen létezett, 1927-ben született és légkalapács kezelőként helyezkedett el a fent említett bányában. 1935 augusztus 31-én 102 tonna szenet bányászott 5 óra 45 perc alatt, ami előírt mennyiségének 14-szerese volt. Szeptember 19-én új csúcsot állított fel, 227 tonnát termelt egy műszak alatt.

Végül a karriere csúcsa az volt, hogy kinevezték bányaigazgatónak. És további ilyen posztokat kapott a nyugdíjáig azt hiszem főmérnök is volt a végén vagy valami. 2x házasodott igen nagy kanállal ette az életet mert hiszen marha jó dolognak lett a reklámarca amiből elég sokan meggazdagodtak így Ő is :D. Alkoholista volt így Sztakanovnak azaz oroszul Pohárnak nevezték a háta megett :D.

A munkás ilyen vidáman dolgozik , így bányász ki 35 tonna szenet egy este alatt:

http://opastajat.net/tmp/stahanov.jpg

Idegbetegséggel került kórházba ahol aztán ottmaradt. (Munkahelyi stressz X'D). Kapott ő egyébként Lenin rendet is, Munka vörös zászló érdemrendet is, szocialista munka hőse is volt. :D A Bányászok napja az Ő tiszteletére lett és a szülővárosát is átkeresztelték Sztahanovra.

Most már csak az a legutolsó kérdés, hogy megtörtént-e a dolog vagy sem? A következőt találtam:

A The New York Times egy 1985-ös cikkében rámutat, hogy Sztahanov valójában csak azért tudta véghezvinni ezt a hőstettet, mert a párt előre megszervezte az eseményt és több bányász segített neki. Idézték Konsztantyin G. Petrovot, a Centralnaja-Irmino párttitkárát, aki szerint:

„Nem kellett, hogy Sztahanov legyen az első… bárki lehetett volna. Végül is nem egy bányászon múlt a rekord megdöntése, hanem egy új szénfejtési módszeren.”

Érdekesség hogy a Sztahanovhoz hasonló rekorddöntőket utálták a a kollégák és meg is verté számtalanszor őket a munkahelyükön :D. (Kivétel Sztahanovot mert ő 3 szobás lakást kapott meg mindenféle jót az akkori kormánytól).

Én úgy érzem megleltem a válaszokat legközelebb Makarenkóról fogok írni ! :Đ

13 megjegyzés:

  1. Hát...gondolom Sztahanovnak is megérte reklámarcnak lenni, meg jól élni, nem pedig putriban...

    De szerintem nem kell lebecsülni, sőt el kell ismerni azokat az embereket akik erejükön felül teljesítettek, és az életük ment tönkre a bányákban, azért hogy a nemzetüknek jobb legyen- ugye fontos volt az iparosodás terén is mindaz amit tettek...én el sem tudom képzelni, hogy a francban lehet ennyi tonnát bányászni!

    Értem én, hogy pozitív gigászként állították be, hogy menjenek mint a güzü a többiek- de szerintem az egészben nem Sztahanovot kell meglátni, hanem a sok sok vért izzadva dolgozó munkást.

    Egyértelmű propaganda, és tisztelet a munkásoknak, akik éjt nappallá téve kaparták a föld mélyén a bányákat! :(

    Egyébként szerintem a legtöbb mai gyári munkás is ezt teszi- erején felül teljesít.. szerencsére soha nem dolgoztam még eddig gyárban, de amiket hallottam, eléggé durva hajtások vannak...:S

    VálaszTörlés
  2. Hát ja , amúgy ez a cikk ha félre érthető voltam a kizsákmányolásról és az átbaszásról szólt. :)

    VálaszTörlés
  3. Nem mellesleg, aki Sztahanovista egy gyárban az sajnos megmutatja a főnökségnek, hogy nincsenek a melósok eléggé meghajtva, szóval még többet ki lehet facsarni belőlük. Ergo, még több munka ugyan azért a "fizetésért" (de én már csak zsebpénznek vagy alamizsnának nevezem mióta dolgozom és többet tudok a "felnőttek" világáról).
    "kamupók"

    VálaszTörlés
  4. -Kamupók:

    Igen ezért verték őket agyion kb a kollégák.

    VálaszTörlés
  5. Bevallom: 14-15 évesen én is szimpatizáltam a "kommunizmussal", de idővel rájöttem, ahogyan megvalósították pont ugyanolyan kizsákmányoló, elnyomó rendszer lett, mint a többi. Gondoljatok Észak-Koreára, ahol gyakorlatilag királyság van! Ráadásul ugyanolyan dogmatikus agyfasz, mint az egyistenhívő vallások, ami elég ironikus.:) Persze az alapgondolata, hogy ne legyenek társadalmi-vagyoni különbségek még mindig szimpatikus nekem.

    Addig is ne feledjétek: "munkásököl, vasököl, oda csap le, ahova köll!":P

    VálaszTörlés
  6. -Húsbavájó:

    Húúúú én nem tudok vele szimpatizálni :DDDD Mert senki sem egyenlő, nagyon nagyon nem!

    VálaszTörlés
  7. Nem semmi , de azért kiderül a turpisság.
    Nekem csak egy kérdésem van ha 27-be született és 35-be vitte végbe ezt a nemes feladatot akkor 8 éves volt? ( vagy én értettem félre valamit?
    De nem kötözködni akarok csak ez feltűnt :)

    VálaszTörlés
  8. Káin:
    De azért jó volna, nem?:) Amúgy ameddig az emberek között ekkora a hiearchia, ne várjunk el semmilyen spirituális fejlődést globális szinten! Mivel ez első sorban politikai-gazdasági jellegű, hiába próbálták vallási szintre állítani,véleményem szerint földi, materiális dolog és ami ennek a létsíknak a sajátja az esetleg átalakul párszor, de mindenféleképpen el kell tűnnie. Ott van pl.a királyság intézménye, ami mondjuk ki őszintén: idejétmúlt államforma! Vannak olyanok, akik visszasírják (ezeket mindig izomból kiröhögöm XD)és próbálják szakralizálni (isteni rend leképezése, blabla). Azokban az országokban, ahol még vannak uralkodók, azok többségében semmi funkciójuk nincs, gyakorlatilag az adott nemzet kerti törpéje az illető!
    Az meg, hogy kinek milyen képességei vannak, az nem társadalmi hovatartozás függvénye. Van, hogy egy kőműves is intelligensebb, mint egy-egy diplomás.

    Butterfly:
    Lehet, hogy Herkules reinkarnációja volt a kisöreg!:P

    VálaszTörlés
  9. Maga az eszme 'jó' és 'tiszta', csupán a megvalósulásával voltak mindig gondok, főleg a megvalósítójukkal. Minden ami szellemileg megvalósul az a fizikai világban eltorzulva jelenik meg...
    Tehát szép tanítás és igazság spirituális szempontból, hogy mindenki egyenlő, mert valóban így van. De a fejlettségi szintek különbözőek egyénenként, bár mindenkiben az Isteni szikra egyenlően oszlik el/található meg!
    "kamupók"

    VálaszTörlés
  10. kamupók:
    Na, én is pont ugyanígy gondolom, csak sose tudtam magamat világosan kifejezni. :)
    Amúgy újra van címkefal, hurrá!:)

    VálaszTörlés
  11. -Black Butterfly:

    Én magam sem vágom :DDDD

    -Húsbavájó:

    Nem volna jó. Senki sincs ugyan azon az érzelmi és értelmi szinten, ha így lenne megszűnne az emberiség létezni. Azért van egyáltalán test meg fizikai tér meg megszületés hogy eljussunk mindannyian egy adott szintre. Ezért nem fog sosem működni ez az egyenlőség mert nem vagyok egyenlő semmilyen szinten az agyatlan román cigánnyal érted? :D És ezen az alapon bármilyen példát felhozhatunk hogy miért nem tud működni ott van az állatok farmja című mese.

    -Kamupók:

    Egyetértek

    VálaszTörlés
  12. Káin:
    Ettől még a hiearchizált társadalom fos! Aki másokon uralkodik, az előbb utóbb önmaga felett veszti el a konrollt! Orwell egyébként anarchista volt, szóval ezt már csak tudta.:)

    VálaszTörlés
  13. -Húsbavájó:

    az emberek kordában tartását meg kell valahogy oldani :-s Eddig ez a legkézenfekvőbb rendszer de értem mit mondasz .

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: