2012. március 1., csütörtök

Káin: Freakshow és a lepra

http://www.veracruzinforma.com.mx/wp-content/uploads/2011/01/lepra1.jpg

Sziasztok!

Én nem tudom eddig miért nem volt cikk erről, de ha jól emlékszem nem volt, ha igen akkor lehet nagyon rég, mindenesetre írok róla mert engem érdekel :D. Azon agyalok miről kéne írnom és kézenfekvő volt hogy ez lesz mert utána is akartam nézni mostanában képeknek a témában, szóval bele is kezdek! ^^




Lepra

http://www.documentingreality.com/forum/attachments/f149/241734d1295978404-leprocy-hansens-disease-hd-lepra.jpg

Lepra másik neve Hansen betegség (nofene) magyarul pedig (lolololo) bélpoklosság (MIÉRT? XD) egy nagyon fertőző betegség,érdekesség hogy a TBC kórokozójához hasonlít. Lappangása hónapokig vagy akár 40 évig is eltarthat. Érdekesség hogy igen sokrétű betegség, a legismertebb a jóindulatúnak nevezhető: tuberkuloid lepra -ez a bőrt és a környéken lévő idegeket támadja.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/26/Leprosy.jpg/250px-Leprosy.jpg

http://scielo.isciii.es/img/revistas/medicorpa/v11n6/04i.ht22.jpg
http://www.wellcomecollection.org/idoccache/70955ea5-3dc1-46da-bc21-5d7cb71266df_2_0.jpg

A másik fajta a gyors lefolyású erősen fertőző lepromatózus lepra ami a bőrön göböket képez és akár zsigerig hatol.

http://dermatology-s10.cdlib.org/1410/allarticles/articles/27_1.jpg

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhAs8IG_0DE0Ee38VrwJl8dJ_38quiF4dazBw_-j0H4an-VNGyuH5hk1f1TSUx-lXJ8bUsLLJFvD1ZFtSZjO8cYt4_DrHM6FJiIjjfEEPXLSzut38UBD_81P8mMCuDoIjdILFwCkLAR4KHW/s1600/leishmania+4.jpg
http://www.nsc.gov.sg/images/fckeditor/image/bulletinForMedicalPractitioners/vol_10_no2/a7f1.jpg

izgulós fajta

http://www.nsc.gov.sg/images/fckeditor/image/bulletinForMedicalPractitioners/vol_10_no2/a7f2.jpg

A gyógyítás 2-10 évig terjed (!!!) és antibiotikumokat alkalmaznak. Amúgy számomra ez nagyon durva mert igazából fingom sem volt milyen a lepra és hogy működik, de remélem soha nem kapom el T_T... Érdekesség, hogy az emberek 95% immúnis a leprabaktériumokra.

Lepra típusai

http://www.solucionpolitica.net/wp-content/uploads/2010/05/lepra.jpg

A leprának több típusa van , most kimívellek titeket gyerekek leprábú' így nagyon kell mostan itten figyelni:
  • Lepromatosus: bőrben, nyálkahártyákon, zsigerekben képződő daganatszerű sejtszaporulatok (ún. granulomák, lepromák). A beteg váladékaival nagy számban ürítheti a kórokozókat, járványügyi szempontból ezért ez a forma a legjelentősebb.
  • Tuberculoid: a bőr foltos elszíneződése és érzéketlenné válása, perifériás idegrendszeri bénulások, szövetelhalások, a végtagok, az arc megcsonkulása a jellemző. A tuberculoid formában a kórokozó a beteg váladékaiban ritkán mutatható ki.
A betegség elvileg kelet -Afrikából származik, Európában a keresztes háborúk idején terjedt ráadásul tömegesen, karöltve Pestis nénivel. Érdekesség hogy többször is fellángolt pl Norvégiában egyszer 2 millióan betegedtek meg tőle. A betegség neve azért Hansen , mert Gerhard Hansen doktor izolálta, 1982 gyógyítható a betegség.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgUIGCG6gDwlAVJ1GyYjUFmmaj3TaJqZZ5Y8H3WeHDpGXYa3SJfDqsVB1p9sarHcSuIvxe6mkOULbWlAzAGFf65iY89xXuv7hK9__Jj-CrVpbnHt_Va6flqCplyLCZPMrkHvLN-s-RLS-DK/s1600/460.jpg
Sokan úgy vélték, hogy a betegség le lett győzve, DE nem. Még mindig milliós nagyságrendekben jelentkezik különböző országokban pl itt van mindjárt: Románia és Duna-delta vidéke. Tulcea-ban még mindig létezik lepratelep Európa szívében (jajj de szépen hangzott :D).

http://farm3.static.flickr.com/2554/3999036810_41aeb3a98e.jpg
A lepra nem csak testi hanem szellemi leépüléssel is jár, fejlődő országokban a leggyakoribb!!! Amerikában pedig 100 új esetet regisztrálnak évente. Most 10-12 millió beteg él a világion döntő többség trópusi országokban(lehet ott könnyebben bepállnak :D). Ahhoz hogy elkapjuk a leprát nagyon szoros és tartós kapcsolatban kell lenni egy leprással pl egy hetes smárolás biztos meghozza a gyümölcsét de azt olvastam igen nehezen fertőz. Zsúfolt, higiéniailag hanyag közösségekben terjed leginkább.

http://szentkoronaradio.com/files/leprab.jpg
Elsőként pigmentfoltok keletkeznek amik kurvára fájnak utána meg zsibbadnak a végtagok és a bőr sorvadni kezd, az orr szépen lassan eltűnik, az az első ami az arcon tönkremegy. Az orrváladék tartalmazza a legtöbb leprabacit így a közös pézsé használatának elkerülése indokolt. :D
A lepra ellen nincs oltás, a korán kezelt betegek nem veszélyesek a környezetükre (igen itt a leprás viccek elvesztik varázsukat) aki sok időt tölt betegek közt antibiotikumokat használ/azokon él. Fontos tudni hogy nagyvárosi legenda az hogy déli gyümölcsökkel terjed!!!!
-Hasznos linkek:
-Nagyobb terjedelmű cikk a lepráról
Legközelebb valami szaftosabbal jövök!

14 megjegyzés:

  1. Csúnya áldás az biztos.
    Vajon mi lehet szaftosabb a lepránál?
    Az a csúnya Krokodil? :D
    Én személy szerint a férgektől tartok a leginkább.

    VálaszTörlés
  2. Na ez jó gusztustalan volt.. viszont egy hibát észrevettem, vagy lehet, hogy csak félreértelmezem a mondatot: "..szellemi leépüléssel is jár, fejlődő országokban a leggyakoribb!!! Pl Amerikában 100 új esetet regisztrálnak évente."
    A fejlődő országok alatt a szegény, elmaradott országokat értjük, (pl Afrika) tehát pont nem a gazdagokat, mint Amerika.. (az ugyanis a fejlett, a szegények meg fejlődnek csak)

    VálaszTörlés
  3. -Sis:

    OK köszi, hogy szóltál! Na ezért nem írok hajnali 2-kor cikket legközelebb (úgy hogy 11-re érek haza munkából XDD) :DDD

    -Mistor:

    Arról már volt cikk :D Meg a bélférgekről is. De van még sok undormány itten, szóval nem kell félni lesz még minden :D

    VálaszTörlés
  4. A legszomorúbb az egészben -amellett, hogy lassan élve elrohad- az, hogy aki elkapja ezt a szart azt végérvényesen kiköpi a társadalom magából és a lepratelepről sajnos már csak a halál az egyetlen kiút.:( Ez az egyik legnagyobb kibaszás a Földön.

    VálaszTörlés
  5. A gyógyítás 2-10 évig terjed -> Nem tudom mások ,hogy vannak vele, de ha már 10 rothad a pofám, és már a fele hiányzik akkor inkább a halál. Nem csak az esztétika miatt de milyen élet vár rád ezután? Mert, hogy munkát, párt nem fogsz találni az ziher. Hacsak, nem maradsz ott a lepratelepen segédkezni valamit, de akkor megint nem nyertél semmit.
    Szép, és jó hogy legalább túlélted és puszi az orvosok fejére... de megéri így??:S

    Drachen

    VálaszTörlés
  6. *Nyikk*
    Körülbelül másfél éve jut eszembe havi rendszerességgel, hogy vajon erről a finomságról miért nem esett eddig szó errefelé! :) Ennek örömére életjelet adok, s visszatérek mortemes körökbe, mint régi-új kommentelő, s nagyon szépen megköszönöm Káinnének, ezt a nyami cikket!
    Érdekes post volt, sok újdonsággal!

    Én sem hiszem hogy érdemes ilyen fejjel/testtel élni tovább, szvsz nem csak a társadalom lökné ki magából az embert, de tükörbe nézni sem lehet éppen kellemes dolog.. (és még én hisztizek reggelente, OMG..)

    "Az orrváladék tartalmazza a legtöbb leprabacit így a közös pézsé használatának elkerülése indokolt. :D" -ezen hangosan felröhögtem. XD

    Csók mindenkinek
    Chains (aka Misu, ha valakinek esetleg úgy rémlenék. xD)

    VálaszTörlés
  7. -Húsbavájó:

    Hát amúgy nem szomorú én sem szeretnék nagyon ilyenek közt mászkálni :DDD De amúgy tényleg nem fasza betegség. Azért is van terep, nem véletlen.

    -Corrupt:

    Köszi. :)

    -Drachen:

    Na ja de akkor már előjönnek a túlélési ösztönök, tyúkszaros élet féltése stb :O. azt nem tudhatjuk milyen amíg nem kezdünk el haldokolni.

    -Chains:

    Na látod eszünkbe jutott :)Örülök, ha tetszett!

    VálaszTörlés
  8. Hmmmmmmmmmm milyen kis szaftos, hogy tunkolnék bele friss zsömle béllel egy kettő arcába hmm nyammi!

    Amúgy én a pestisről akartam mindig írni, de olyan sokrétű és olyan szerteágazó, hogy aztán mindig kerestem valami mást és félretoltam az addigi pestises infóimat...:D mindig is érdekelt, de aztán sose írtam róla, ez olyan szent és sérthetetlen téma, nem lehetsz felkészületlen és összecsapott, az olyan lenne, mintha száraz kutyaszarral írnád egy óvoda falára hogy Jézus halott!- ilyet nem lehet erre fel kell készülni és dicsőségesen átszellemülve megírni A TÉMÁT! :D

    VálaszTörlés
  9. -Káin:

    nyugodtan írhatsz róla, mert valószínűleg soha! :D:D
    mindig csak terveztem, de nagyon sokrétű, de nagyon jó téma amúgy

    ma már nem írok, most értünk haza nemrég vidékről

    de holnap ha lesz még erőm mert este jövök haza melóból, ha lesz még erőm nagyon LOL dologról írok xDDDD


    szóval nyugodtan írj majd róla ha szeretnél- nekem mindig útba esett a sok középkoros meg orvosos cikkemnél, de nem említettem mert külön cikket érdemel az biztos! :P

    na én megyek zuhanyzom, fáradt vagyok...:( max fórumon szarakodok vagy olvasgatok! pápá Káin! :) Jóéjt

    VálaszTörlés
  10. Pestis a másik nagy kedvenc. Fínom, szaftosz, ész nagyon omlósz! :Đ Főleg hogy az igénytelen évszázadokban terjedt mindenfelé...
    Nemtudom az eboláról volt-e már szó, ha nem még, akkor szerintem arról is szívesen olvasna mindenki. :) Vagy csak én vagyok az ilyen gusztustalan betegségeknek a érdeklődője? :D

    VálaszTörlés
  11. -Neo:

    okok akkor lehet majd fogok írni, csak most pár napig nem írok mert az én cikkeim vannak egymás után, meg ötletem sincs és nem akarom csak betegségekkel elárasztani az oldalt.

    -Chains:

    Na majd írok róluk valamikor. :)Csak nem akarok egymás után 5 orvosi cikket.

    VálaszTörlés
  12. Szerencsére végig tudtam nézni a képeket anélkül, hogy elfordultam volna vagy becsuktam volna a szemeimet. De még edződnie kell az idegeimnek. Nagyon gyenge idegzetű vagyok...
    Egyébként köszönet az irományért, legalább most már lett valami elképzelésem róla, lehet fel is használom az olvasottakat.

    [Ha szabadna javallanom, akkor esetleg az Arvisura-t elolvasnád?]

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: